GO Blog | EF Blog Poland
Aktualności o podróżach, językach i kulturze dzięki EF Education First
MenuDarmowy katalog

Powrót do podstaw: 10 słów potrzebnych w restauracji

Powrót do podstaw: 10 słów potrzebnych w restauracji

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, drinki po pracy, czy też szybkie wrzucenie czegoś na ząb, jest mnóstwo powodów, by znaleźć się w restauracji. Aby życie było łatwiejsze i smaczniejsze, przygotowaliśmy 10 słów/fraz, które usłyszysz podczas posiłku. Smacznego!

1. Reservation (rzeczownik)

Aby mieć pewność, że będzie dla Ciebie stolik, dobrze byłoby go sobie zarezerwować (make a reservation). Najłatwiej jest po prostu zadzwonić i powiedzieć: „I’d like to reserve a table for [XXX people] on [date] under [last name]” (chciałbym zarezerwować stolik dla (tu ilość osób) na (data) na nazwisko (podać nazwisko), np. I’d like to reserve a table for five on March 1st under Johnson.” Podając nazwisko, goście którzy przyjdą na miejsce wcześniej będą mogli bez problemu znaleźć stolik.

2. Order (rzeczownik, czasownik)

Idziesz do restauracji coś zjeść i czegoś się napić, prawda? Oczywiście, że tak. To jest Twoje zamówienie – order, czyli pozycje, które wybierasz z menu. „Order” jest zarówno rzeczownikiem („your order is ready” – Twoje zamówienie jest gotowe), jak i czasownikiem (“Would you like to order?” – czy chciałbyś złożyć zamówienie?; albo “We ordered the chicken” – zamówiliśmy kurczaka), dobrze się przysłuchuj!

3. Server (rzeczownik), to serve (czasownik)

Server jest osobą, której składasz zamówienie, przynosi je i zajmuje się Tobą, kiedy jesteś w restauracji. W Wielkiej Brytanii i w większości anglojęzycznych krajów, nazywani są waiters albo wait staff (kelnerzy). Podejdą kilkakrotnie do Twojego stolika, by odebrać zamówienie, przynieść Ci jedzenie, napełnić szklankę/kieliszek, sprzątnąć pusty talerze i upewnić się, że wszystko jest w porządku.

4. BYO

Skrót od „bring your own”. Niektóre restauracje pozwalają na spożywanie własnego wina zamiast zamawiania, „BYO” jest sposobem na definiowanie tej opcji. Jeśli się na nią zdecydujesz, osoba obsługująca Cię otworzy wino, schłodzi w razie konieczności i zaserwuje. Później zapłacisz kilka dolarów „korkowego” za każdą osobę, która piła wino, bądź też za każdą butelkę.

5. Starter (rzeczownik)

Zabawa zaczyna się przy wyborze tego, co zamówisz. Więc zacznijmy od początku, czyli od przystawki – starter, tj. przekąski, które lądują na Twoim stole przed daniem głównym. Często podawane są na cały stół. Czego możesz oczekiwać? Wszystko zależy od restauracji, zazwyczaj są to sajgonki, chlebki z wyborem sosów, sery, papad (cienki, indyjski naleśnik), kalmary albo grillowane krewetki. Aby złożyć zamówienie powiedz: „I’ll start with the…” (zacznę od…).

6. Main course (rzeczownik)

Przyszedł czas na danie główne, tj. main course (czasem skracane do main). Zazwyczaj każdy zamawia swoje, choć jeśli jesz w gronie dobrych znajomych albo w chińskiej restauracji, możecie się zdecydować na wspólne danie. Aby pomóc Ci w wyborze menu jest często podzielone na rodzaje dań: drób, czerwone mięso, wegetariańskie, makarony, ryż, ryba i owoce morze, sałatki.

7. Dessert (rzeczownik)

Zawsze znajdzie się miejsce na coś słodkiego na deser. Spróbuj ciasta, tarty, lodów, sałatki owocowej albo naleśników. Kawa, herbata (czarna czy ziołowa) albo wino są doskonałym dopełnieniem deseru!

8. Check (rzeczownik)

Jeśli skończyłeś, przyszedł czas, by poprosić o rachunek (check), aby to zrobić daj znać kelnerowi, by podszedł do Twojego stolika. Zapytaj: “Could we have the check, please?” (poproszę rachunek). Rachunek zawiera spis dań, które zamówiłeś i ich cenę. W Stanach Zjednoczonych doliczą Ci dodatkowo podatek, w innych anglojęzycznych krajach jest on wliczony w cenę dania.

9. Tip (rzeczownik), to tip (czasownik)

Teraz, kiedy masz już rachunek, pora na zapłatę. Jeśli jesteś w Stanach Zjednoczonych napiwek (tip) wynosi 25%, które należy doliczyć do rachunku. W innych krajach, jak na przykład Australia, zostawiasz napiwek jeśli tylko chcesz. To dlatego, że kelnerzy tam mają wyższą stawkę za godzinę i ich wypłata nie jest tak uzależniona od napiwków.

10. It’s my treat

Jeśli usłyszysz to od osoby, z którą jesz posiłek, ciesz się! „It’s my treat” oznacza, że Twój znajomy chce zapłacić Twój rachunek, szczęściarzu!

Ucz się angielskiego z EF!Dowiedz się więcej
Otrzymuj najnowsze informacje o podróżach, językach i kulturze w newsletterze GOSubskrybuj